Hafod Owen engine house, Gilfach Ddu, Llanberis

Hafod Owen engine house, Gilfach Ddu, Llanberis

The building between the car park and lake is the engine house from the part of Dinorwig slate quarry known as Hafod Owen. It was dismantled in the 1970s and rebuilt here for preservation.

Hafod Owen was near the shore of Llyn Peris at the far south-eastern end of the quarry. It was named after the previous farm on the land. Quarrymen dug a huge pit as they followed the slate vein downwards. In 1894 a very steep incline was constructed from the bottom to a gallery within the pit. The engine house stood on the gallery.

Most inclines at Dinorwig were unpowered, because the slate simply needed to descend by gravity from where its source, but Hafod Owen needed powered equipment to haul the laden wagons up from the pit. Empties were lowered on the adjacent track at the same time, providing a counterweight.

Photo of winding machinery in Hafod Owen engine houseThe haulage cables emerged through holes in the engine house’s gable and passed over the large pulleys you can see on the separate structure nearby. The incline was a table incline, similar to (but steeper than) the restored V2 incline a short distance north east of here. Each track had a carriage which provided a level “table” on which the slate wagons were carried. An aerial ropeway also lifted slate from the pit.

After quarrying finished at Hafod Owen, the bottom of the pit became a deep lake. Plans for the underground power station beneath Dinorwig quarry involved dumping excavated material into the pit. That would have buried the engine house, but the National Museum of Wales and Central Electricity Generating Board arranged for local engineering company Hills & Bailey to dismantle it in 1974.

The company numbered each stone – some of the painted numbers are still visible. It made sketches and took photographs. Everything had to be removed through a low tunnel, which is possibly why scrap merchants had not removed the machinery. With the help of a stonemason, the company reassembled the building in 1975.

Surviving machinery inside includes a large compressor, in the lean-to section nearest the car park. This provided compressed air to operate rock drills and other quarry tools.

With thanks to Mike Bailey and Paul Sivyer

Postcode: LL55 4TY    View Location Map